Intercult-Eyelander presenterar ”AI-Haikus och Forsens minne”

av Marika af Trolle

 

”Forsens minne” – ett ljudkonstverk som möter haikudikter

Framfördes lördagen 6 maj kl.12-15 2023 vid Nyfors.

Eyelander är ett konstprojekt, initierat av produktionscentrum Intercult, som för samman konstnärer i Stockholm i en diskussion om kulturarv och klimatförändringar. Resultatet är en både fysisk och digital utställning som sprider sig över 10 kommuner i Stockholm genom 10 platsspecifika konstprojekt. Tyresö kommuns representant i projektet är Marika af Trolle, en multidisciplinär konstnär som kombinerar datateknik, ljud och video med traditionella konstformer. Marika är en pionjär inom det digitala skapandet, då hon sedan 1983 arbetat med digital konst, på senare tid även med VR (virtual reality), AR (augmented reality) och AI (artificiell intelligens).

Platsen för Marikas projekt är Nyfors – en av Stockholmsområdets mest spännande platser ur industrihistorisk synvinkel. Här har en rad olika tillverkningsindustrier tagit vara på vattenkraften ända sedan 1400-talet.

Framförandet av verket ”Forsens minne” var vid Nyfors kl.12-15– ett ljudkonstverk som möter haikudikter författade av konstnären i dialog med en AI. 

Göran Magnusson från Tyresö hembygdsförening berättade om platsen och dess historia vid 12.30.

 Se presentation av utställningen här!  Se även Youtube film längre ner på denna sida.

Ljudkonstverk - Forsens minne

med Marika af Trolle

Intercults konstnärssamtal med Marika af Trolle.

Eyelander – ett konstprojekt som utforskar kulturarv som finns där men inte alltid syns, klimatets påverkan blicken inte fångar.

 

 

 

Bilder från 6 maj 2023 Nyfors AI-Haikus och Forsens minne av Marika af Trolle

 

 

KONST- KULTURARV- KLIMAT

 

 

© MARIKA AF TROLLE